Stappenplan: optimaliseer uw online zichtbaarheid met SEO content

27-08-2020
Google laptop online visibility

Online zichtbaarheid is essentieel voor het succes van uw website. SEO content bestaat uit een reeks aanpassingen waarmee u uw online zichtbaarheid verbetert en hoger in de zoekmachine resultaten komt. Met dit stappenplan doet u dit zelf!

Een groot gedeelte van mijn werkzaamheden bestaat uit het schrijven van SEO teksten die als doel hebben de online zichtbaarheid van een website of pagina te vergroten. De methode die zich hiermee bezig houdt wordt ook wel SEO content genoemd. SEO staat voor Search Engine Optimization en content is Engels voor inhoud. Alles wat inhoudelijk aangepast en geoptimaliseerd kan worden voor de vindbaarheid in zoekmachines valt hier onder. SEO content is dus een groot onderdeel van zoekmachine optimalisatie.

 

Uw online zichtbaarheid verbeteren

Het uitgangspunt van SEO content is uw pagina’s beter vindbaar maken door Google en de andere zoekmachines. Het ultieme doel is om bovenaan Search Engine Result Page (SERP) te eindigen wanneer er een bepaald zoekwoord wordt ingetypt. Als u een nieuwe website heeft, dan begrijpt u misschien niet waarom deze geen bezoekers trekt. Problemen met online zichtbaarheid zijn daar vaak de oorzaak van. Staat uw pagina niet of te laag in de rangschikking, dan is de kans klein dat deze wordt gezien en aangeklikt.

 

Slechts 10 procent van alle internet gebruikers kijkt verder dan de eerste pagina van de zoekmachine resultaten. Als u geen aandacht besteedt aan SEO content, dan is het onwaarschijnlijk dat u deze eerste pagina snel bereikt. Wilt u uw online zichtbaarheid verbeteren en meer verkeer aantrekken, dan is SEO content dus een methode waar u niet omheen kunt. Door uw inhoud aan te passen op de algoritmen die de zoekmachines gebruiken om hun rangschikking te maken, belandt u sneller op een concurrerende positie. Het is mijn taak, als SEO tekstschrijver, om uw pagina’s daar te krijgen en om uw online zichtbaarheid te verbeteren.

 

Ieder begin is moeilijk

Beheerders van jonge websites zitten vaak met de handen in de haren en weten niet hoe ze met hun website klanten moeten aantrekken als deze niet gezien wordt. En als een pagina niet wordt aangeklikt en geen verkeer aantrekt, dan zullen de zoekmachines er ook minder waarde aan hechten bij het maken van de rangschikking. Vanaf het moment dat uw website het goed gaat doen en het aantal bezoekers stijgt, zult u merken dat ook uw posities in de SERP’s ook verbeteren. Het probleem is alleen dat u eerst betere posities nodig heeft om meer verkeer aan te trekken, en niet andersom. U heeft geen online zichtbaarheid en zonder dat bestaat uw website niet. Tenzij u gaat werken aan SEO content.

 

Een SEO content stappenplan

SEO content is iets wat u aan specialistische tekstschrijvers kunt uitbesteden, maar u kunt het ook zelf. Daarmee bespaart u geld, al het kost het veel tijd. Uiteindelijk is het zeker de moeite waard om er wat mee te doen, want uw online zichtbaarheid verbetert, u krijgt meer bezoekers, de autoriteit van uw website gaat omhoog en uw website gaat beter presteren in de SERP’s. Als u eenmaal alles op orde heeft, dan is het alleen nog een kwestie van bijhouden. Ik heb het onderstaande stappenplan opgesteld om u een kijkje in mijn keuken te geven en om u de mogelijkheid te bieden zelf met SEO content aan de slag te gaan.

 

 

Stap 1: een nieuwe indeling maken

Structuur is erg belangrijk en een groot onderdeel van SEO. Uw online zichtbaarheid verbetert als u een goed gestructureerde website aan kunt bieden, want de zoekmachines zien deze dan als gebruikersvriendelijk. Pak dus een pen en papier, open Word of Excel, en maak een visuele indeling van uw huidige website. Daarna gaat u verbeteringen toevoegen door pagina’s te verschuiven, door nieuwe pagina’s toe te voegen en door sub pagina’s te maken. Het resultaat moet een overzichtelijk, gestructureerd en duidelijk overzicht worden; een schema van hoe u uw website wilt inrichten.

 

Tip: er zijn vast ook pagina’s die u niet door de zoekmachines wilt laten indexeren. Dit zijn bijvoorbeeld pagina’s met korte teksten, zoals uw contactpagina, de pagina met uw algemene voorwaarden of een pagina die u om andere redenen niet wilt laten meetellen. Geef op uw sitemap aan welke pagina’s dit zijn, zodat u deze uit de indexering kunt halen. Vaak doet u dat gemakkelijk met uw Content Management Systeem (CMS). Laat u deze onveranderd en wel indexeren - en voldoen een aantal van die pagina’s niet aan de voorwaarden van de zoekmachines - dan haalt u uw online zichtbaarheid juist weer naar beneden.

 

Stap 2: een zoekwoordenonderzoek uitvoeren

Nu u weet welke pagina’s uw website gaat bevatten en wat deze inhoudelijk moeten beschrijven, is het tijd om per pagina een zoekwoord aan te wijzen. Kies voor elke pagina een ander zoekwoord, want anders weten de zoekmachines niet welke pagina prioriteit te geven als deze wordt ingetypt. Zo voorkomt u dat beide pagina’s worden genegeerd. Het zoekwoordenonderzoek is misschien wel de belangrijkste stap voor het verbeteren van uw online zichtbaarheid en het is belangrijk om hier veel tijd in te steken.

 

Stappenplan zoekwoordenonderzoek

Omdat een zoekwoordenonderzoek ook stapsgewijs wordt gedaan, vindt u hier een apart stappenplan die u er doorheen loodst.

  1. Ga op zoek naar een goed programma om uw zoekwoordenonderzoek mee uit te voeren. Er zijn voldoende gratis opties die u kunt gebruiken als u hier (nog) niet voor wilt betalen. Enkele voorbeelden zijn dan Ubersuggest, WordStream en Keyword Generator. U heeft een goed programma nodig als u serieus aan uw online zichtbaarheid wilt gaan werken.
  2. Pak de eerste pagina van uw website erbij en doe een brainstorm. Schrijf zoveel mogelijk geschikte zoekwoorden op door antwoord te geven op de volgende vragen:
    1. Welke zoektermen zijn relevant voor deze pagina?
    2. Wat zegt Google autocomplete als ik deze zoekterm invoer?
    3. Wat staat er bij de alternatieve zoektermen onder de SERP’s?
  3. Nu gaat u een zoekwoord aanwijzen. Open uw zoekwoorden programma en voer elke zoekterm die u heeft opgeschreven in. Vergeet niet ook het land in te stellen, als deze optie er is. Als het goed is krijgt u nu informatie te zien over hoe vaak de term wordt ingetypt en hoeveel concurrentie er is. U krijgt ook voldoende suggesties voor soortgelijke zoekwoorden die misschien beter zijn. Goede online zichtbaarheid bevorderende zoekwoorden hebben drie kenmerken:
    1. Specifiek: hoe specifieker, hoe beter. U bereikt daarmee een publiek dat daadwerkelijk op zoek is naar uw informatie. En dat levert weer meer verkeer op en een hoger conversie percentage.
    2. Hoog volume: het is ook belangrijk dat de zoekterm veel wordt ingetypt. Aan een zoekwoord dat maandelijks maar 10 keer wordt gebruikt heeft u weinig.
    3. Weinig concurrentie: aan de Keyword Difficulty score ziet u hoe moeilijk of makkelijk het is om hoog te scoren als u dat zoekwoord toepast. Een kleiner getal betekent dat weinig andere websites zich ook op dat zoekwoord richten en dat de concurrentie dus lager is. Een specifiek zoekwoord met een hoog volume in combinatie met weinig concurrentie is waar de kansen liggen.
  4. Herhaal dit voor elke pagina. Sommige gratis programma’s leggen gebruikers een limiet op voor het aantal zoekwoorden dat kan worden ingegeven. In dat geval kunt u eerst verder gaan naar de volgende stappen totdat u weer toestemming heeft en verder kunt. Meestal is dat de volgende dag.

 

Voorbeeld Google autocomplete bij de zoekterm 'online zichtbaarheid'

Stap 3: teksten schrijven

Als het goed is heeft u nu een goed zoekwoord voor elke pagina van uw website. Met het oog op online zichtbaarheid heeft u de belangrijkste stappen gehad. Bij twijfel zoekt u het beste nog even door, want de zoekwoorden zijn essentieel als u uw online zichtbaarheid wilt vergroten. Bent u tevreden, dan is het tijd om uw teksten te gaan schrijven en uw zoekwoorden te verwerken. De teksten moeten goed in elkaar zitten, met één H1 kop, en meerdere H2 en H3 kopjes. Gebruik voor elke alinea een nieuwe tussenkop en maak deze niet te lang. Het is belangrijk dat uw teksten goed lopen en overzichtelijk zijn. Houd er rekening mee dat uw bezoekers scannen naar informatie.

 

Het zoekwoord dat u heeft aangewezen verwerkt u op de volgende manier.

  • Verwerk het zoekwoord in uw H1 kop.
  • Verwerk het zoekwoord in de eerste zin van uw tekst.
  • Verwerk het zoekwoord in het eerste tussenkopje.
  • Zorg ervoor dat het zoekwoord in totaal een dichtheid heeft van 1% tot 2%. In een tekst van 600 woorden komt deze dus 6 tot 12 keer voor.
  • Gebruik ook variaties op uw zoekwoord en eventuele andere zoekwoorden die ook goed uit uw onderzoek zijn gekomen.

 

Stap 4: links toevoegen

Bent u tevreden over uw tekst, dan is het tijd om enkele links toe te voegen. Links bevorderen uw online zichtbaarheid, omdat de zoekmachines uw tekst dan weer als gebruikersvriendelijk zien. Voeg één of twee interne links toe, dus links naar uw eigen pagina’s. Een link naar een intern blogartikel is ook altijd een goed idee, zodat u de lezer meer informatie geeft en uw website laat navigeren.

 

Vervolgens gaat u ook op zoek naar twee of drie externe links. Dit zijn links naar andere websites, met als doel de lezer beter voor te lichten over een bepaald onderwerp. Zorg ervoor dat dit betrouwbare en autoritaire websites zijn, want een link naar een site die de zoekmachines als twijfelachtig hebben gemarkeerd, haalt uw online zichtbaarheid juist naar beneden. Zoekmachines zien externe links als bewijs dat uw informatie onderbouwd is en daardoor geven ze uw pagina een betere score.

 

Stap 5: voeg foto’s en video’s toe

Visuele hulpmiddelen bieden uw bezoeker de mogelijkheid om informatie te vinden zonder grote lappen tekst te moeten lezen. Het is nu eenmaal een feit dat mensen zich meer aangetrokken voelen tot foto’s en video’s. Deze zijn gemakkelijker te bekijken en blijven beter hangen. Uw online zichtbaarheid verbetert als u een paar foto’s en eventueel een video toevoegt aan uw pagina. De zoekmachines zien dit wederom als positief omdat u dan de gebruikersvriendelijkheid vergroot. U helpt uw lezers door uw pagina aantrekkelijk en interessant te maken.

 

Tip: vergeet niet de alt-tekst en de beschrijving van uw foto of video in te vullen. Ook dat bevordert uw online zichtbaarheid en de kans dat de zoekmachines u hoger plaatsen. Met de alt-tekst vertelt u de crawlers van de zoekmachines wat er wordt afgebeeld. Dat kunnen ze namelijk zelf niet zien. De omschrijving is de tekst die de gebruiker ziet als ze met de muispijl over uw foto of video gaan.

 

Stap 6: schrijf uw metatitel en metadescriptie

Ook het formuleren van een goede metatitel en –descriptie helpt u bij het verbeteren van uw online zichtbaarheid. Met uw CMS kunt u de metatitel en metadescriptie van uw pagina zelf invullen. Doet u dit niet, dan zal het systeem dit automatisch doen. De metatitel is de link die de gebruiker ziet in de SERP’s en de metadescriptie is de tekst die er onder staat. Het is belangrijk dat u uw zoekwoord in beide verwerkt. Schrijf een aantrekkelijke titel en descriptie, want de gebruiker leest dit om te bepalen of ze op uw pagina gaan klikken of niet. Laat u dit automatisch doen door uw CMS, dan komt dat uw online zichtbaarheid en uw kansen op een bezoeker niet ten goede.

 

Stap 7: een laatste controle en publicatie

Als het goed is, is uw pagina nu af en kunt u deze publiceren via uw CMS. U loopt stap 3 tot en met 6 nog even goed door om te kijken of u niets vergeten bent. Nu kunt nu uw pagina publiceren en alles weer herhalen voor de volgende. Als u optimale online zichtbaarheid wilt realiseren, dan moet elke pagina perfect in elkaar zitten.

 

Stap 8: analyseren en monitoren

Heeft u al uw pagina’s gepubliceerd, dan is het tijd om de voortgang te monitoren. Ook hier zijn voldoende apps en programma’s voor, veelal gratis. Ik heb goede ervaringen met SE Ranking (u moet na de proefperiode wel betalen), Ubersuggest, SERPmojo  en ook Google Search Console vertelt u veel. Uw online zichtbaarheid wordt beter als uw pagina’s hoger in de SERP’s komen en dat meet u met deze programma’s. U krijgt dagelijks een update van de positie van uw zoekwoorden en ziet of deze gestegen of gedaald zijn. Hoe hoger uw posities, hoe beter uw online zichtbaarheid. Het streven is een plek binnen de top 5.

 

Stap 9: geduld hebben, onderhouden en vooral volhouden

Om deze plaats te bereiken en uw online zichtbaarheid te optimaliseren moet u wel veel geduld hebben. Gemiddeld duurt het 2 tot 3 maanden voordat uw pagina in de SERP’s zal verschijnen en dan zal deze geen geweldige positie hebben. Tijdens het wachten blijft u uw pagina’s onderhouden en aanvullen. Het is verstandig om regelmatig een artikel te schrijven en deze te delen via uw sociale media kanalen. Een website die wordt bijgehouden is actueel, zo denken de zoekmachines, en elke keer dat u nieuwe artikelen schrijft, voegt u weer een nieuw zoekwoord toe aan uw lijst.

 

Tip: voeg een begrippenlijst toe waarin u terminologie uit uw branche kort en duidelijk uitlegt. Het doel daarvan is dat uw definities in de featured snippets van Google terecht komen en dat verbetert uw online zichtbaarheid.

 

Blijf volhouden en u zult zien dat uw posities steeds beter worden en daarmee uw online zichtbaarheid ook. Het verkeer naar uw pagina’s groeit, uw website wordt steeds populairder en u krijgt autoriteit. De zoekmachines gaan u als betrouwbaar zien en als een belangrijke speler in uw vakgebied. Blijf volhouden en u zult zien dat uw inspanningen vruchten gaan afwerpen.

 

Ik help u uw online zichtbaarheid te verbeteren

Zoals u aan dit lange stappenplan kunt zien, is SEO content en het verbeteren van uw online zichtbaarheid een tijdrovend proces. Ook al heeft u daar wel veel voordeel van, u heeft deze tijd niet altijd. Daarom kan een SEO tekstschrijver zoals ik u snel uit de brand helpen. Ik voer alle bovenstaande stappen uit voor uw pagina’s en help u stap voor stap uit uw online onzichtbaarheid. Het is tijd om het gevecht om de eerste plaats aan te gaan.

Heeft u dit artikel met plezier gelezen? Dan ben ik mogelijk dé (SEO) copywriter voor u. Ik heb me niet alleen gespecialiseerd in tekstschrijven, maar ook in vertalen (Engels/Nederlands), transcriberen en het maken van content analyses en het geven van bijles Engels. Wilt u van mijn diensten gebruik maken, dan kunt u op mijn website meer informatie vinden. Neem vervolgens gerust contact met mij op via één van de aangeboden contactmogelijkheden.