Conversie optimalisatie en het belang van goede teksten

Conversie optimalisatie helpt u niet aan meer bezoekers, maar het zorgt ervoor dat u het aantal bezoekers dat u krijgt optimaal benut. Daarin verschilt het dus van SEO. Lees hier in 3 minuten over conversie optimalisatie en de bijdrage van content.
Conversie optimalisatie is op dit moment een heet onderwerp. Alhoewel goede teksten in zowel SEO als conversie optimalisatie bijzonder belangrijk zijn, zijn de twee marketing methoden erg verschillend. Een goede tekstschrijver kan u in beide gevallen helpen uw omzet te verhogen, maar de manier waarop dit wordt gedaan is anders. Hier leest u meer over conversie optimalisatie, hoe dit uw website naar een hoger niveau brengt en wat de rol van een tekstschrijver is om dit te bereiken.
Wat is conversie optimalisatie?
Conversie optimalisatie, ook wel Conversion Rate Optimisation (CRO) genoemd, is een methode met als doel om van meer van uw bezoekers een klant (conversie) te maken. Met een klant/conversie bedoelen we iemand die op uw pagina doet wat u wilt, dus die een product aanschaft, die een mailinglijst invult, die uw contactformulier gebruikt of die op de bel knop drukt. Het maakt gebruik van de bezoekers die u al heeft en zorgt ervoor dat u daar het maximale uit haalt. Heeft u een website die veel aandacht trekt, maar waar u meer omzet van had verwacht? Dan werkt u aan conversie optimalisatie om optimaal van uw aantrekkingskracht te profiteren.
De conversie ratio
De conversie ratio van uw website geeft aan hoeveel van de bezoekers een conversie opleveren. Dit is dus dé maatstaaf voor het meten van het succes van uw conversie optimalisatie inspanningen. Stel, u krijgt dagelijks 100 bezoekers en daarvan vult 1 uw contactformulier in, dan is uw conversie ratio 1 procent. Door aan conversie optimalisatie te werken, maakt u hier 2 procent van, of zelfs 3 of 4.
Een gemiddelde conversie ratio voor een website is 3 tot 4 procent. Alles daarboven wordt als zeer goed gezien en bij alles wat daar onder ligt is er ruimte voor verbetering.
Waarom is dit belangrijk?
Een vergelijking tussen conversie optimalisatie en zoekmachine optimalisatie laat zien waarom het belangrijk is om aandacht te besteden aan het optimaliseren van uw bestaande verkeer en u niet alleen te richten op het verhogen van het aantal bezoekers naar uw website. Om dat te doen kijken we naar 2 verschillende situaties.
SEO of CRO? |
Situatie 1: U besluit te investeren in SEO en u krijgt het voor elkaar om het aantal dagelijkse bezoekers van 200 naar 400 te verhogen. Uw conversie ratio is 2 procent, dus het totale aantal klanten per dag groeit van 4 naar 8. |
|
Situatie 2: U besluit om aandacht te besteden aan conversie optimalisatie en uw conversie ratio gaat omhoog van 2 procent naar 4 procent. U ontvangt nog steeds 200 bezoekers per dag, maar het aantal dagelijkse klanten gaat omhoog van 4 naar 8. |
Ook al is het resultaat in beide situaties hetzelfde – u verhoogt het aantal dagelijkse klanten van 4 naar 8 – de tweede situatie geeft u een veel betere uitgangspositie om verder op te bouwen. Zou u daarna het aantal bezoekers verhogen naar 400, zoals u in situatie 1 heeft gedaan, dan haalt u daar 16 klanten uit. Hoe hoger uw conversie ratio, hoe succesvoller uw website.
Conversie optimalisatie en gebruikersgedrag
Conversie optimalisatie werkt met de situatie die al bestaat en probeert daar het maximale uit te halen. Dat betekent dat u het gebruikersgedrag van uw bezoekers in kaart moet brengen, zowel als de reden waarom ze vroegtijdig afhaken. Hier zijn een aantal programma’s voor:
- Google Analytics: u leert veel over het gedrag van uw bezoekers door uw Google Analytics data te analyseren. U vindt er bijvoorbeeld informatie over hoe uw bezoekers bij u komen, van welke pagina’s ze weer vertrekken, hoeveel pagina’s ze bekijken, welke pagina’s het meest populair zijn, welke apparaten ze gebruiken, uit welke landen ze komen, enzovoorts. U leert uw doelgroep kennen en alle details over de manier waarop uw website gebruikt wordt.
- Hotjar: Hotjar is een bijzonder nuttige tool waarmee u kunt zien wat uw klanten daadwerkelijk op uw website doen. Het meet het klik- en scrollgedrag en maakt dit visueel met een heatmap. U ziet direct waar het grootste gedeelte van uw bezoekers naar kijkt en waar ze juist van afblijven.
- Typeform: de beste antwoorden krijgt u misschien wel als u uw bezoekers simpelweg vraagt wat ze van uw website vinden en waarom ze deze weer verlaten. Met Typeform stelt u enquêtes op en deze laat u door uw bezoekers invullen. Dit levert bijzonder waardevolle informatie op over de denkwijze van de mensen die uw website bekijken.
Hoe kan een tekstschrijver u hierbij helpen?
U heeft uitgebreid onderzoek gedaan naar de manier waarop uw bezoekers op uw website komen, wat ze daar dan doen en waar en waarom ze deze weer verlaten. Nu kunt u knelpunten aanwijzen. En het is goed mogelijk dat uw teksten dan het probleem zijn. Goede teksten maken een belangrijk onderdeel uit van conversie optimalisatie, want als deze niet goed leesbaar zijn, als ze geen duidelijke antwoorden geven, als ze niet logisch zijn opgesteld, als ze niet boeien of geen goede structuur bevatten, dan raken bezoekers hier snel op uitgekeken. Een goede tekstschrijver helpt u aan boeiende, goed georganiseerde en kwalitatieve content die ervoor zorgt dat iemand verder wil lezen en niet vroegtijdig de moed opgeeft.
Wat zijn goede teksten?
Als SEO tekstschrijver weet ik als geen ander wat goede teksten zijn. Het uitgangspunt is dat bezoekers geen tijd hebben. Ze willen snel vinden wat ze nodig hebben en in een paar zinnen kunnen lezen wat het antwoord is op hun vraagstuk. Geeft u ze slechts enkele seconden bedenktijd, of brengt u ze aan het twijfelen, dan zijn ze snel weer weg. Het is het doel van een goede tekst om het de bezoeker zo gemakkelijk mogelijk te maken en om geen twijfelmoment te veroorzaken. Teksten die perfect zijn voor conversie optimalisatie moeten dan ook aan de volgende eisen voldoen:
- Structuur: de structuur van de teksten is bijzonder belangrijk. Helaas lezen maar weinig bezoekers de hele tekst door, maar gaan ze direct op zoek naar de informatie die ze nodig hebben. Een goede structuur met korte alinea’s en duidelijke tussenkopjes maakt het ze dan een stuk gemakkelijker om dit te vinden.
- Kort en krachtig: internet gebruikers zitten niet te wachten op mooie lange zinnen en lappen tekst. Als ze iets zoeken, dan willen ze daar een duidelijk antwoord op vinden. Goede teksten zijn dan ook geen literaire werken, maar beschrijven in het kort en in begrijpelijke taal waar het over gaat.
- Betrouwbaar: als een bezoeker de teksten op uw website leest en de inhoud niet vertrouwt, dan kunt u er zeker van zijn dat u deze persoon verliest. Er gaan veel verhalen de ronde over fake news en andere onbetrouwbare informatie op het internet en daar is men voor op zijn of haar hoede. Teksten die betrouwbaar overkomen bevatten dan ook externe links met extra informatie over het onderwerp. Dit zijn referenties waarmee u uw informatie onderbouwt en aangeeft dat u de waarheid spreekt.
- Boeiend: een laatste voorwaarde aan teksten die conversie optimalisatie verbeteren is dat ze moeten boeien. Ze moeten de aandacht blijven trekken. Dit wordt gedaan door stukjes tekst af te wisselen met afbeeldingen, video’s en infographics. Uiteraard is de schrijfstijl dan ook bijzonder belangrijk.
Met alleen goede teksten komt u er niet
Conversie optimalisatie gaat heel ver en alhoewel goede teksten een uitstekende basis vormen, dit is niet het enige wat u nodig heeft om uw conversie ratio op te krikken. Conversie optimalisatie bestaat uit het analyseren van de knelpunten en vervolgens uit testen, testen en nog eens testen. Soms gaat dit zo ver als de kleur van een knop of de tekst van een call to action. U houdt niet op met het doorvoeren van veranderingen totdat u de perfecte samenstelling heeft gevonden en u zeker weet dat u het maximale uit uw website haalt. Met een goede conversie ratio kunt u aan de slag met het aantrekken van meer bezoekers en u zult zien dat u dan écht winst gaat maken. En goede teksten vormen dan de basis voor een succesvol resultaat.
Heeft u dit artikel met plezier gelezen? Dan ben ik mogelijk dé (SEO) copywriter voor u. Ik heb me niet alleen gespecialiseerd in tekstschrijven, maar ook in vertalen (Engels/Nederlands), transcriberen en het maken van content analyses en het geven van bijles Engels. Wilt u van mijn diensten gebruik maken, dan kunt u op mijn website meer informatie vinden. Neem vervolgens gerust contact met mij op via één van de aangeboden contactmogelijkheden.