Wat maakt een freelance tekstschrijver goed?

05-12-2017
old fashioned typewriter

Dit artikel geeft mijn interpretatie weer van 3 kenmerken waar een freelance tekstschrijver aan moet voldoen: 1) inlevingsvermogen en flexibiliteit 2) actuele vakkennis 3) plezier en ervaring. Deze mix levert de beste teksten op. Leestijd: 2 minuten.

Als freelance tekstschrijver ben ik natuurlijk altijd bezig mezelf te verbeteren. Schrijven is niet alleen mijn werk, het is ook mijn hobby. Ik vind het leuk om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen in mijn vakgebied en ik pas die dan ook graag toe wanneer de mogelijkheid zich voordoet. Ik heb mezelf recentelijk de spiegel voorgehouden en heb mij afgevraagd aan welke kwaliteiten een goede copywriter moet voldoen, er van uitgaande dat creativiteit, schrijftalent en een rijke verbeelding vanzelfsprekend zijn. Ik kwam tot de volgende 3 kenmerken.

 

1.            Een freelance tekstschrijver heeft inlevingsvermogen en is flexibel

Een goede freelance tekstschrijver heeft geen probleem om zich in te leven in de wensen van de klant en een tekst te schrijven die aan deze specifieke wensen voldoet. Dat betekent dat de tekstschrijver ook niet zal beginnen aan het schrijven van de tekst, totdat deze vereisten volledig duidelijk zijn. En dan heb ik het niet over het aantal woorden, de doelgroep, de persoonsvorm en de dichtheid van een zoekwoord; ik bedoel genuanceerdere aspecten die van een goede tekst een perfecte tekst kunnen maken.

  • De toon: gebruik van de juiste toon van de tekst zorgt ervoor dat de doelgroep in kwestie zich aangetrokken voelt tot de informatie die in de tekst gegeven wordt. Een klassiek voorbeeld: bestaat de doelgroep voornamelijk uit jongeren, dan moet de toon aanzienlijk anders zijn dan wanneer de doelgroep uit ouderen bestaat.
  • Het doel: wat wil de klant met de tekst bereiken? Is deze bedoeld om de aandacht te trekken naar een product of heeft het een puur informatieve reden. Is de tekst nodig voor Zoekmachine Optimalisatie? Het doel van de tekst is een belangrijke factor en heeft een grote invloed op de uiteindelijke tekst die u ontvangt van de freelance tekstschrijver.
  • Het karakter van de klant: als laatste moeten teksten natuurlijk het karakter van de klant of het bedrijf in kwestie weerspiegelen. Het is de bedoeling dat ze aansluiten bij de algemene impressie die een website moet achterlaten bij de bezoekers. Hiervoor moet een freelance tekstschrijver soms zijn of haar eigen stijl loslaten en in de schoenen van de klant kunnen stappen.

 

2.            Actuele vakkennis

Vervolgens moet een freelance tekstschrijver bekend zijn en -blijven met wat er gebeurt in zijn of haar vakgebied. Dat betekent constante scholing en het bijhouden van de laatste trends en ontwikkelingen. Vooral degenen die teksten voor het internet schrijven weten dat dit een tak is die constant in beweging is. Zoekmachine optimalisatie om verkeer aan te trekken, het vasthouden van deze lezers en hen te overtuigen klanten te worden zijn slechts drie belangrijke eisen aan internetteksten van dit moment.

Momenteel is er bijvoorbeeld een grote vraag naar SEO-copywriters. Als een freelance tekstschrijver zich in zoekmachine optimalisatie verdiept en deze informatie zich meester maakt, zal hij of zij een groter publiek bereiken. Maar niet alleen SEO is belangrijk. Ook de verschuiving naar voice search en mobile first, kennis van de meest populaire sociale media kanalen, het belang van lokale teksten; de lijst is eigenlijk te lang om op te noemen. Een goede freelance tekstschrijver is hiervan op de hoogte en levert u niet alleen een goede tekst aan, maar ook een tekst die actueel is en aansluit op de huidige (online) trends.

 

3.            Ervaring en plezier

Als laatste is het naar mijn mening essentieel dat een goede freelance tekstschrijver plezier heeft in zijn of haar werk. Dit zie je namelijk direct terug in de kwaliteit van de teksten die worden geproduceerd. Tekstschrijven is een creatief proces en het is niet mogelijk om dit zomaar aan en uit te zetten. Alleen als de hersenen het ermee eens zijn komen de beste teksten uit de computer rollen. Plezier en een passie voor het werk zijn dan belangrijke drijfveren om elke dag weer achter het keyboard plaats te nemen en er wat van te maken.

Alleen plezier is niet voldoende en dit dient gecombineerd te worden met ervaring. Hoe langer een freelance tekstschrijver actief is, hoe beter de teksten zullen worden. Ik zelf merk dit ook erg goed. Na meer dan 5 jaar full time schrijven weet ik als geen ander hoe teksten niet moeten worden geschreven. Er zijn online immers voldoende voorbeelden te vinden van teksten die kwalitatief niet in orde zijn? Ervaring met het internet is essentieel voor het schrijven van goede online teksten. Het is belangrijk om te weten wat een tekst beter maakt dan die van de concurrentie.

 

Een goede freelance tekstschrijver helpt u aan de beste teksten

Of u het nu met mijn punten eens bent of niet, het is een feit dat u de beste teksten nodig heeft en dus een freelance tekstschrijver zoekt die dit voor u kan realiseren. Het is lastig om te bepalen welke schrijver voor u het beste is, maar er zijn enkele maatstaven die u kunt hanteren. Zoekt u een goede SEO-tekstschrijver, bijvoorbeeld, wijs dan iemand aan die met zijn of haar website hoog in de zoekresultaten staat. Wilt u blogartikelen hebben, zoek dan naar een freelance tekstschrijver die zelf ook een blog bijhoudt. Met een beetje zoeken vindt u vast de beste kandidaat voor uw opdracht.

Heeft u dit artikel met plezier gelezen? Dan ben ik mogelijk dé (SEO) copywriter voor u. Ik heb me niet alleen gespecialiseerd in tekstschrijven, maar ook in vertalen (Engels/Nederlands), transcriberen en het maken van content analyses en het geven van bijles Engels. Wilt u van mijn diensten gebruik maken, dan kunt u op mijn website meer informatie vinden. Neem vervolgens gerust contact met mij op via één van de aangeboden contactmogelijkheden.