Een cursus Engels online: de voordelen van Skype

22-06-2020
Skype logo

Toen ik begon mijn cursus Engels online te geven, besloot ik uit gemak te kiezen voor Skype. Nu zie ik dat dat toen om vele andere redenen ook de beste keuze was. Lees hier in twee minuten over de voordelen van les geven en -krijgen via Skype.

Bij mij kunt u een cursus Engels online volgen en die lessen worden dan gegeven via Skype. Misschien heeft u van een talencursus een romantisch beeld van een leslokaal met andere studenten, een gezellige sfeer en een charismatische leraar voor het bord. Sinds de komst van het internet, en versterkt door de pandemie, is de populariteit van online lessen sterk toegenomen. In dit artikel ga ik verder in op de voordelen van online lessen volgen, maar ook van de voordelen van het programma dat ik gebruik om mijn cursus Engels online te geven: Skype.

 

De voordelen van een cursus Engels online

Er zijn een groot aantal voordelen op te noemen die de optie om een cursus Engels online te volgen – in plaats van in een klaslokaal - steunen. Het volgende lijstje geeft deze voordelen duidelijk weer:

  1. Een cursus Engels online is goedkoper dan een cursus in een klaslokaal. Daarbij is het mogelijk om per les te betalen, dus u zit niet aan een heel cursusjaar vast. Tegelijkertijd bieden veel online leraren een korting aan als u een pakket met meerdere lessen aanschaft.
  2. In overleg met uw online leraar volgt u uw cursus Engels online vanaf een plek die u zelf uitkiest en een tijdstip dat u uitkomt. Veel online leraren zijn flexibel omdat ze lesgeven van huis. U bent dus niet gebonden aan een vaste ontmoetingsplek en -tijd voor uw cursus, maar de lessen kunnen gegeven worden wanneer het u op dat moment of die week uitkomt.
  3. Ook de manier waarop het plan wordt samengesteld is aan u. Wilt u meerdere kortere lessen per week of liever een lange les elke twee weken? In overleg met de leraar is vaak veel mogelijk.
  4. Een laatste voordeel dat ik hier wil noemen, en deze lijst is zeker verder aan te vullen, is dat u beschikking heeft over een groot aantal leraren wereldwijd. Er is een groot aanbod en elke leraar heeft een andere kwaliteit of bepaald specialisme. Ook de prijzen variëren. U zit niet meer vast aan een zaaltje in de plaatselijke bibliotheek, maar de hele wereld staat voor u open.

 

Het belang van het platform

Als iemand die ervaring heeft en die zelf een cursus Engels online aanbiedt, begrijp ik dat het platform dat gebruikt wordt om de lessen mee te voeren bijzonder belangrijk is voor het succes. Het is de bedoeling dat deze altijd werkt, dat het beeld en het geluid van goede kwaliteit is, dat het een platform is dat de leerlingen ook gemakkelijk kunnen gebruiken en dat er een aantal extra opties aangeboden worden die het lesgeven ondersteunen en interessanter maken.

De reden dat ik in eerste instantie koos voor Skype voor mijn cursus Engels online was omdat ik er bekend mee was. Ik wilde niet al zenuwachtig zijn en dan ook nog met een programma moeten werken dat ik niet kende. Een andere belangrijke reden voor mijn keuze was toen dat de leerlingen ook met Skype bekend zijn en dat er voor hen dus ook zo min mogelijk ongemakkelijke situaties zouden ontstaan. Skype, dacht ik, zal ons beiden op gemak stellen, omdat het een bekende omgeving is en bijna iedereen het wel eens heeft gebruikt.

 

Vele andere voordelen va Skype

Toen ik eenmaal aan het lesgeven was begonnen, merkte ik snel dat Skype veel meer te bieden heeft dan een comfortzone alleen. Ik was dan ook bijzonder blij dat ik besloten had om mijn cursus Engels online via dat programma te geven. Daarom bespreek ik in het kort de redenen waarom Skype ideaal is voor lesgeven in het bijzonder en waarom u mij waarschijnlijk nooit van programma zult zien veranderen.

 

1.       De mogelijkheid om anderen uit te nodigen

Via Skype is het mogelijk om met meerdere mensen tegelijkertijd een gesprek te voeren. En ook al heeft u bij mij een one-to-one les geboekt, als u het zou willen dan kunt u dit ook samen met iemand anders doen. Het grote voordeel van dit punt voor mij dat ik iemand bij de les kan betrekken, zoals een kennis van mij uit Groot-Brittannië. U krijgt dan de mogelijkheid om met iemand met Engels als moedertaal te spreken. Dit is een leuke manier om te leren over verschillende accenten in het Engels, bijvoorbeeld, een belangrijk onderdeel van de cursus Engels online. En dat zonder dat we hier ergens voor moeten afspreken of dat iemand het vliegtuig moet nemen. Bijna iedereen gebruikt Skype, dus ik kan hier zelfs tijdens de les onverwachts een beroep op doen.

 

2.       Skype heeft simpele extra opties

Een ander groot voordeel van het geven van een cursus Engels online via Skype is dat er handige extra opties zijn die de lessen ten goede komen. Zo kan ik bijvoorbeeld mijn beeld met u delen, of u met mij, zodat ik u websites, YouTube video’s, een PowerPoint presentatie en ander lesmateriaal kan laten zien. Ik gebruik zoveel mogelijk materiaal in mijn lessen, zodat de materie blijft hangen. Een ander voordeel is dat ik u een file kan sturen via de chat terwijl we in gesprek zijn. Als een bepaald onderwerp ter sprake komt en u wilt daar meer over weten, dan heeft u het materiaal daarvoor vóór het einde van de les al binnen.

 

3.       Skype is gratis

Als u een cursus Engels online volgt, dan hoeft u natuurlijk nooit te investeren in een platform. Het is aan de leraar om er zorg voor te dragen dat u een ontmoetingsplek heeft om te bezoeken. U betaalt dus niet direct voor de software, maar soms wel indirect. Gebruikt een leraar een platform dat niet gratis is, dan worden de kosten daarvoor in de lesprijzen verwerkt. Door via Skype les te geven ben ik dus in staat om de prijzen voor mijn lessen laag te houden.

 

Andere voordelen van Skype

Skype heeft natuurlijk een aantal andere belangrijke voordelen die hier niet zijn genoemd. Zo is het bijvoorbeeld door de bekendheid bijzonder betrouwbaar en komt het eigenlijk nooit voor dat het programma niet werkt. Een cursus Engels online die via Skype verloopt zal dus om technische redenen niet vaak worden afgezegd. Verder is Skype ook een erg kwalitatief programma, met scherpe beelden, een goed geluid en een gebruikersvriendelijke interface. Om de aandacht bij de les te houden heb ik behalve Skype dan ook niet veel andere programma’s nodig. Google Drive gebruik ik om direct bestanden met u te kunnen delen en Google Drawings om tijdens de les een spelletje te spelen.

 

De kwaliteit van het platform is enigszins irrelevant

Eigenlijk is het platform dat de leraar gebruikt veel minder belangrijk dan de kwaliteit van de leraar zelf. Iemand met veel ervaring en talent kan een cursus Engels online geven via het slechtste programma, maar de cursisten hangen nog steeds aan zijn of haar lippen. Zo lang de verbinding goed is en het programma betrouwbaar, kan een goede leraar iedereen boeien.

Heeft u dit artikel met plezier gelezen? Dan ben ik mogelijk dé (SEO) copywriter voor u. Ik heb me niet alleen gespecialiseerd in tekstschrijven, maar ook in vertalen (Engels/Nederlands), transcriberen en het maken van content analyses en het geven van bijles Engels. Wilt u van mijn diensten gebruik maken, dan kunt u op mijn website meer informatie vinden. Neem vervolgens gerust contact met mij op via één van de aangeboden contactmogelijkheden.