Backlinks krijgen: 5 tips om linkbuilding een boost te geven

15-06-2020
Link in a chain

Linkbuilding is bijzonder belangrijk voor uw online zichtbaarheid en SEO score. Met links van andere websites bouwt u autoriteit en betrouwbaarheid op. Hier vindt u 5 tips waarmee u hier zelf actief mee bezig gaat. Leestijd: 4 minuten.

Als u een website beheert, dan wilt u backlinks krijgen van sites die autoriteit hebben in uw vakgebied. U kunt deze backlinks vergelijken met referenties op uw CV. Hoe kwalitatiever en bekender de persoon of het bedrijf waarvan ze komen, hoe meer waarde eraan wordt gehecht. Backlinks krijgen is één van de meest lastige SEO-werkzaamheden, maar slaagt u erin om dit goed te doen, dan zal u zien dat dit direct resultaat oplevert. Dit artikel gaat verder in op de terminologie omtrent backlinks én geeft u 5 tips over hoe u hier zelf actief aan werkt.

 

Backlinks krijgen en uw SEO-score

Backlinks zijn links van andere websites naar uw website. Net als dat u externe links toevoegt in uw teksten, doen andere schrijvers dit ook. Door deze schrijvers te vragen of aan te moedigen een externe link naar uw site toe te voegen, werkt u aan uw linkbuilding. Iedere SEO-tool, betaald of gratis, besteedt aandacht aan backlinks. Ze vertellen u hoeveel backlinks u heeft, hoeveel backlinks uw concurrentie heeft, waar u backlinks kunt winnen, welke backlinks goed zijn en welke u het beste kunt verwijderen. Ook helpen ze u backlinks te krijgen door websites aan te dragen die wel linken naar uw concurrenten, maar niet naar u. Voordat we vertellen hoe u backlinks kunt krijgen, is het goed om in te gaan op de terminologie.

 

Wat is linkbuilding?

Linkbuilding is het opbouwen van goede links van andere websites naar die van u. U formuleert een linkbuilding strategie waarin u de methoden toelicht die u wilt gebruiken om meer backlinks te krijgen. Het is een belangrijk onderdeel van SEO, want iedere link telt als een referentie die de zoekmachine vertelt hoe relevant en autoritair uw website is in het vakgebied waarin u werkzaam bent. Een andere manier om het te zien is hoe meer kwalitatieve backlinks u krijgt, hoe meer ‘stemmen’ of goedkeuring u van uw collega’s ontvangt. Backlinks krijgen is het resultaat van het werk dat u besteedt aan linkbuilding.

 

Wat is een linkprofiel?

Door backlinks te krijgen bouwt u een linkprofiel op. U kunt het zien als een schematisch overzicht van alle backlinks naar uw site, inclusief waar ze vandaan komen en de anchor tekst die wordt gebruikt. U gebruikt uw linkprofiel om uw linkbuilding strategie op te zetten en te onderhouden. Het is een levend document waar u regelmatig aandacht aan besteedt en dat u regelmatig aanpast, aanvult en corrigeert. Hoe meer goede backlinks u kunt krijgen, hoe relevanter de zoekmachines uw pagina’s gaan zien en hoe hoger ze u plaatsen in de zoekmachine resultaten.

 

Wat zijn kwalitatieve backlinks?

Kwalitatieve backlinks zijn afkomstig van websites met autoriteit in uw vakgebied. Deze autoriteit hebben ze onder andere gekregen door een goed linkprofiel op te bouwen, maar de zoekmachines kijken naar het gehele plaatje. Websites die hoog scoren bij de zoekmachines, worden automatisch als betrouwbaarder en kwalitatiever gezien. Veel SEO-methoden spelen daar immers direct op in. Een kwalitatieve backlink is afkomstig van een pagina die relevant is, die autoriteit heeft en die betrouwbaar is. Op uw CV levert een referentie van de CEO van een groot bedrijf ook veel eerder een sollicitatiegesprek op dan een referentie van een zwartwerker die verder niets te maken heeft met de baan waarvoor u op gesprek wilt komen.

 

Wat zijn toxic backlinks?

Toxic backlinks zijn links die komen van websites die door de zoekmachines niet als betrouwbaar, autoritair of relevant worden gezien. Als deze websites naar u linken en u er een backlink van krijgt, dan kan dit uw SEO-score juist naar beneden halen. Net als de zwartwerker de geloofwaardigheid van uw CV op het spel zet. Probeert u backlinks te krijgen, dan is de kwaliteit belangrijker dan de kwantiteit. Lukt het u om één goede backlink te krijgen van een betrouwbare en relevante website met veel autoriteit in uw vakgebied, dan is deze veel meer waard dan 5 backlinks van kleine- en onbelangrijke websites.

Toxic links spoort u op met een SEO-tool en het is zaak ze zo snel mogelijk te verwijderen. U heeft dan twee opties. U geeft via Google Search Console door dat u deze link niet mee wilt laten tellen óf u benadert de eigenaar van de website persoonlijk en vraagt deze om de link te verwijderen.

 

Vijf handige tips om backlinks te krijgen

Er zijn een aantal manieren waarop u zelf kunt werken aan uw linkprofiel. En backlinks krijgt u niet door er op te gaan zitten wachten. Of tenminste, door zelf actie te ondernemen versnelt u het proces. Backlinks kunt u krijgen door ze te verdienen (backlink earning) of door ze actief te verzamelen (linkbuilding). Met deze vijf tips om backlinks te krijgen werkt u actief aan uw linkprofiel en verzamelt u backlinks voor een hogere positie in de zoekmachine resultaten.

 

1.             Link-worthy content schrijven

Als u ervoor zorgt dat de teksten op uw website uniek zijn, dat ze van uitstekende kwaliteit zijn en dat ze autoriteit uitstralen, dan nodigt u anderen uit om naar uw website te linken. Dit is een manier om backlinks te verdienen. Ook al is dit een wat passievere manier om backlinks te krijgen, met link-worthy content zorgt u er in ieder geval voor dat anderen iets aangeboden krijgen om naar te linken. Kijk dus altijd eerst naar uw eigen teksten, vraag uzelf af of u hier zelf naar zou linken en zorg ervoor dat ze perfect in orde zijn. Dat betekent kwalitatief, goed opgebouwd, natuurlijk geschreven, duidelijk en uniek.

 

2.             Contact opnemen met website-eigenaren

Een actievere manier om backlinks te krijgen is door website beheerders te vragen om naar uw site te linken. Dit doet u door een SEO-tool (SEMRush, Moz, SEO Powersuite, Ahrefs) te gebruiken en daar de volgende informatie uit te halen.

  • Hoeveel en welke backlinks hebben uw concurrenten? Neem contact op met deze websites en vraag ze om een link naar één van uw pagina’s. Als u niet vraagt, dan krijgt u ook niet.
  • Hoe vaak wordt uw naam genoemd online zonder dat hier een backlink aan gekoppeld is? U zet gemakkelijk notificaties op waarmee u direct een bericht krijgt als er een term wordt behandeld die voor u relevant is en waarmee u een backlink kunt krijgen. Ook hier neemt u weer contact op met de eigenaar van de website om te vragen of ze een link kunnen toevoegen.

 

3.             Een gastenblog schrijven

Als u aan bloggers denkt, dan denkt u misschien aan influencers die schrijven over reizen, mode of cosmetica. Maar in uw vakgebied is er vast ook een blogger actief die regelmatig kwalitatieve teksten aanlevert en die weet waar hij of zij het over heeft. De volgers van deze blogger zijn vergelijkbaar met uw eigen doelgroep en hoe groter het bereik, hoe beter. U kunt backlinks krijgen door deze kwalitatieve en relevante blogger te vragen om naar uw website te linken.

Het is misschien nog beter om een gastenblog te schrijven. U heeft verstand van zaken in uw branche, dus u heeft vast wat interessants te vertellen. De blogger heeft hier wat aan, omdat deze interesse naar zijn of haar blog trekt. U schrijft een tekst met een subtiele link naar uw eigen pagina’s die vervolgens op het blog wordt geplaatst. Zo deelt u uw eigen kennis met het publiek van een autoritair en specialistisch figuur in uw vakgebied én heeft u er een backlink bij.

 

4.             Actieve sociale media campagnes

Sociale media is een schitterende manier om backlinks te krijgen. Want alles wat u daar plaatst, kan worden gedeeld. U maakt de informatie beter beschikbaar en aan een groter publiek. U zult backlinks krijgen omdat uw informatie wordt gedeeld, veel mensen bereikt en deze uw post gebruiken voor hun eigen externe links. In uw post staat dan uiteraard een link naar uw eigen pagina. Sociale media is niet alleen goed voor uw linkbuilding, maar ook voor uw naamsbekendheid en SEO. Hoe vaker uw bericht gedeeld wordt, hoe groter het publiek dat u bereikt en hoe groter de kans om één of meerdere backlinks te krijgen.

 

5.             Zelf een blog beginnen

Steeds meer website-eigenaren voegen een blog toe aan hun site. Dit heeft verschillende redenen. Allereerst werkt u zo uw website regelmatig bij, begint deze te groeien, kunt u relevante informatie delen met uw bezoekers en trekt u meer verkeer aan omdat uw SEO-score verbetert. Schrijft u unieke artikelen waar nog weinig anderen over hebben geschreven, dan vergroot u de kans om daar een backlink naar te krijgen. Hoe specialistischer en unieker het onderwerp, hoe meer uw artikel zal betekenen in uw vakgebied. Uiteraard geeft u uw lezers ook de mogelijkheid om uw blog te delen op sociale media platforms en andere internetprogramma’s. Hoe groter het bereik, hoe groter de kans op een backlink.

 

Een SEO-tekstschrijver inhuren

Een laatste en extra tip die ik u wil meegeven is dat linkbuilding soms sneller gaat als u een SEO-tekstschrijver inhuurt. Deze kan u op verscheidene manieren helpen om backlinks te krijgen:

  • Een SEO-tekstschrijver weet als geen ander hoe link-worthy content en goede SEO-teksten eruit moeten zien. Hij of zij zorgt voor goed lopende en relevante teksten, zonder spelfouten, met een goede structuur en opbouw en met informatie die uniek en relevant is.
  • Als u zelf geen held bent met pen en papier, huurt u een SEO-tekstschrijver in om uw blogs te schrijven en periodiek aan te vullen. U sluit een blogabonnement af en vraagt de tekstschrijver bijvoorbeeld om elke week een uniek en pakkend artikel aan te leveren dat volledig voldoet aan alle SEO- en linkbuilding regels.
  • Een SEO-tekstschrijver kan voor u ook offpage teksten schrijven die bijvoorbeeld op een gastenblog of op uw sociale media pagina’s kunnen worden geplaatst. Een SEO-tekstschrijver zorgt ervoor dat uw content en artikelen van hoogwaardige en link-earning kwaliteit zijn.

 

Begin vandaag met linkbuilding

Als u veel aandacht besteed heeft aan zoekmachine optimalisatie en uw website klaar is om meer bezoekers te ontvangen, dan is het tijd om aan linkbuilding te gaan werken. U leest in mijn artikel Stappenplan: Optimaliseer uw Online Zichtbaarheid met SEO content meer over het voorbereidende werk dat u zelf uitvoert. En er zijn veel meer manieren om backlinks te krijgen dan alleen met deze 5 tips. Met de bovenstaande informatie begint u hier direct mee. Neem het heft zelf in handen, wacht niet langer op backlinks tot u een ons weegt, maar ga hier actief mee aan de slag. Backlinks krijgen is niet gemakkelijk, maar door het resultaat is dit het extra werk zeer waard.

Heeft u dit artikel met plezier gelezen? Dan ben ik mogelijk dé (SEO) copywriter voor u. Ik heb me niet alleen gespecialiseerd in tekstschrijven, maar ook in vertalen (Engels/Nederlands), transcriberen en het maken van content analyses en het geven van bijles Engels. Wilt u van mijn diensten gebruik maken, dan kunt u op mijn website meer informatie vinden. Neem vervolgens gerust contact met mij op via één van de aangeboden contactmogelijkheden.